Son dönemde birbirinden ilginç IoT ve robotik uygulamaları görmeye alıştık. Birkaç ilginç uygulamayı paylaşmak istedim.
Fransız startup şirketi Stanley Robotics araba park eden ve bir tür otomatik forklift olan robotu için yaklaşık 3.6 milyon Euro destek bulmayı başardı.
uygulama topla gel abi demeden en optimum şekilde park kolaylığı sağlıyor.
Dubai polis teşkilatı bir robot polisi personelinin arasına kattı. 100 kg ağırlığında ve 170 cm boyundaki robot polis caddelerde devriye gezecek ve ihtiyacı olanlara tavsiyede bulunacak.
Suç işlenmesi durumunda ise suçlunun yüzünü kaydederek merkeze bildirecek. (Üreticilerin, insan formunda robot merakını yakın zamanda raflara kaldırmasını bekliyoruz. )
En büyük drone üreticilerinden DJI şirketi selfi çeken Spart mini drone’unu tanıttı. Şirkete göre bu drone kontrolör veya akıllı telefon olmadan bile çalışabilecek.
Drone kullanıcının elinden havalanacak ve resim çektikten sonra kullanıcının el hareketlerine göre tekrar ele konacak.
Diğer bir gelişme ise, Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home..hatta ifttt ile akıllı ev araçlarını yönetmeye başlanılan şu günlerde kullanıcılar Wemo üretimi ışık sistemlerinin yakılmasını Apple’ın Siri’sinden isteyebiliyorlar.
Birkaç not;
Bunlar ve daha anlatılmayı, deneyimlemeyi bekleyen yüzlerce gelişme var. Ama araştırmalar gösteriyor ki robotik ve IoT projelerinin üçte birinden fazlası kavram kanıtlama aşamasının ötesine geçemiyor ve ancak dörtte biri başarılı olabiliyor.
Başarının belirleyicisi kültürden liderliğe kadar insan faktörleri. Her şeyi tek başına üstlenmek sorun olarak ortaya çıkıyor. En büyük fırsatlar diğer tedarikçilerle işbirliği içinde sadece birbirine bağlı olmayıp aynı zamanda verileri de paylaşan (open data/open integration) çözümlerde yatıyor.
Projelerinin yüksek başarısızlık oranlarına rağmen yenilikçi uygulamalar her zaman destek buluyor. IoT önümüzdeki dönemde yükselişini sürdürürken birbirinden ilginç yenilikleri sunmaya devam edecek.