Finans dışında blockchain sesleri

İlk başlarda sadece finans sektörünü etkisine alacağı düşünülen blockchain ile ilgili hemen hemen tüm sektörlerde bir uygulama ile karşılaşmaya başlıyoruz.

Sigortacıları, sağlık hizmeti sunanları ve hastaları birbirine bağlayan blockchain sayesinde tüm sağlık bilgilerini içeren bir ekosistem ortaya çıkmaya başlıyor.

Dijital hakların blockchain ile güvence altına alınması planlanıyor. Örneğin sanatçılar eserlerini blockchain temelli ekosistemde yayınlayabilir ve kullanım şartları ile telif ücretlerini kontrol edebilmesi ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Kamusal alanda blockchain ile gerçek zamanlı olarak kaydedilen dijital işlemler illegal işlemler gerçekleştirmek son derece zor hale getirmesi ile projeler oluşturuluyor.

Birde blockchain ile evlenenler var. (http://merry.emo.world/index.html )

Satoshi Nakamoto’nun tanımıyla temel olarak Blockchain; dağıtım veritabanıdır (distributed database/timestamp server). Blockchain öge blokları içerir ve her blok geçerli bireysel işlemlerin zaman damgasına sahip bir partisi ve önceki bloğun sağlamasını barındırır ve ikisi arasında bir bağlantı oluşturur. Her yeni işlem zincirdeki sonraki bloğu oluşturmadan önce blockchain’i meydana getiren dağıtık bilgisayarlar ağında doğrulanmalıdır. Değerin verinin bir türüne dönüştürülebilmesi son derece ilginçtir. (Bkz. Blockchain muhabbeti…)

İki taraflı kayıta dayanan muhasebe sistemi işlerin nasıl yapıldığını tamamen değiştirdiyse, blockchain de; para, iş, devlet ve toplumu dönüştürme potansiyeli taşımakta. Güven duyulan üçüncü bir tarafa gerek kalmadan veri bütünlüğünü sağlamaktadır. Aynı anda muhasebe defteri, veritabanı, noter ve takas merkezi olarak işlev görebilir. Kamusal alandaki projelerde, öncelik verilmesi gereken konuların başında geldiğini de ekleyelim.