Gelecekte hayatımızda önemli bir yer alacak olan teknolojilerin temelleri şimdiden atılıyor. Bu teknolojilerden biri de Beacon teknolojisi olacak.
Beacon temel olarak bluetooth enerjisine dayanıyor. Düşük enerjili Bluetooth enerjisi sayesinde konum bilgisi sağlayan Beacon teknolojisi kullanan telefonlar, yaydıkları pasif sinyaller ile yakınlarında bulunan tüm akıllı cihazlar ile kontrolü kullanıcıda iletişime geçebilirler. Bu teknoloji ulaşabildiği cihazlara istediğimiz tüm bilgileri rahatlıkla iletebilmemizi sağlarken, almak istediğimiz bilgileri de karşı tarafın onay vermesi doğrultusunda rahatlıkla erişmemizi sağlıyor.
Beacon teknolojisi aslında mevcut Bluetooth teknolojisi ile aynı temel mantıkla çalışıyor gibi görünse de oldukça gelişmiş bir teknoloji olduğunu belirtmekte fayda varda var.
Beacon Teknolojisinin Kullanım Alanları
Bu teknoloji henüz gelişmekte olan bir teknoloji olsa da, şimdiden çok sağlam temeller ile hayatımıza büyük kolaylıklar katacağına kesin gözü ile bakılıyor.
Somut örnek verilmek gerekirse Beacon teknolojisi sayesinde girmiş olduğumuz bir AVM’ de markaların yapmış olduğu kampanyalar bize anlık olarak iletilebilecek.
Beacon teknolojisine sahip cihazların yaydıkları otomatik ve pasif Bluetooth sinyalleri telefonumuza ulaştığı anda bilgiler otomatik bir şekilde telefonumuza ulaşmış olacak.
Tabii bu karşılıklı etkileşim için Bluetooth’un her zaman açık olması şart. Aynı şekilde bu teknoloji evlerde de oldukça pratik bir şekilde kullanılabilir.
Beacon teknolojisi kullanılan ev aletleri sayesinde eve girer girmez ışıklar otomatik olarak açılabilir, önceden ayarladığınız sıcaklığa gelene kadar ısıtıcılar ya da klimalar çalışarak evin sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.
Her alanda kullanılabilecek bu teknoloji seyahatlerinizde bile size rehberlik edebilir durumda. Mesela herhangi bir müzeyi ziyaret ettiğimizde o müzedeki eserler hakkındaki detaylı bilgiler otomatik olarak cihazımıza gönderilebilir.
Özellikle yakın NFC ve Beacon teknolojisinin hayatımızın merkezinde olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Sistemin tek eksiği düşük enerjili Wireless yerine Bluetooth kaynaklı olması. Onun dışında herhangi bir eksiği görülmüyor. Bu teknolojinin daha hızlı yaygınlaşması için oluşturulacak Wi-fi çözümleri de şimdiden gündeme alınmış durumda.
Dünyada ve Ülkemizde Beacon Teknolojisi
Hayal gücüne bağlı olarak da planlı bir şekilde geliştirilen bu teknolojiyi, 2018 yılında ABD’de sadece perakende sektöründe yaklaşık 3,5 milyon aktif beacon olacak. Aynı şekilde Avrupa ülkeleri de önümüzde bir kaç yıl içerisinde bu teknolojiyi kullanmaya başlayacak.
Bu teknoloji sayesinde ülkemizde, Amerika’da ve Avrupa’da yaklaşık 600 milyon civarında Android ve iOS cihaz veri akışından faydalanmaya başlayacak. Apple şimdiden kendine özgü Beacon teknolojisini iBeacon adı altında patentleştirerek Disney’in Colorado eğlence parkında ve Philips Müzesi’nde iBeacon teknolojisini kullanmaya başladı bile!
Bundan dolayı Apple bu teknolojide Android’den 1 adım daha önde gözüküyor. Teknolojinin çığ gibi büyüyeceği kesin gibi duruyor!
Ülkemizde de Amerika ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çeşitli girişimler yapılıyor. Bu teknolojiyi şimdiden kullanmayı başaran şirketlerin başında ise Türk Hava Yolları ve Garanti Bankası geliyor. Nasıl mı? Türk Hava Yolları, Atatürk Havalimanı’nda bulunan kişilere Sky Libary uygulamasını kullanarak ücretsiz dergilere ulaşabilecekleri hatırlatılıyor.
Tabii ülkemizin yerli şirketleri bu teknolojiden yararlanmaya başlamış olsalar da, ülkemizde Beacon teknolojisine öncülük eden firmaların biride Vodafone. Vodafone, Kadir Has Üniversitesi ile yürüttüğü ortak çalışmalar ile Cibali Kampüsüne yaklaşık 170 adet Beacon vericisi yerleştirilmiş durumda. Burada asıl amaç kampüs içerisinde bulunan kişilere gitmek istedikleri yerler en kısa ve en doğru şekilde gösterilmeye çalışılıyor.
Özetlersek; bu beacon dediğimiz küçük arkadaşlar, hayatımızda yer almaya başladı bile. Şimdi bizlere bu küçük arkadaşlarla katma değerleri çözümler üretmek ve müşteri deneyimine katkı sağlayacak yeni projeler geliştirmek gibi görünüyor.
Not: kontakt io’nun basit bilgi grafiği de dip not olarak bulunsun…