Seni tanıyan nesnelerin zamanı

IOT

“Hadi geç oldu; uyanman gerek diye seslen ve bu arada mutfaktan gelen taze kahve kokusu, açılan perdeler ve pencereden yansıyan gün ışığı…”

 Ne var bunda dediğinizi duyuyorum.

Haklısınız, peki bunların tamamının “evde sizin dışınızda biri yokken” olduğunu düşünün.   Nesnelerin internetine hoş geldiniz.

Aslında yukarı cümledeki tüm bileşenler hayatımızda, tek fark IoT ile bunların bir birleri ile etkileşime geçecek olmasıdır.  Hem de sandığınızdan daha kolay… Yakın zamanda wifi bağlı klimanız, hava durumunu bir web servisten alarak kendi planını yaparken, gün doğarken kahvenizin hazırlığı için kahve makinenize haber verecek. Tüm bunlar için gereken ise basit bir wifi bağlantısı ve otonom olarak oluşan yerel ağ. Artık tek bilinmesi gereken hangi tetikleyicilerde nasıl aksiyonlar alacağını bilen donanımlar…

Şimdi bu küçük örneği alıp yaşamınıza uygulayın…

Şehir aydınlatmalarından, trafik yoğunluğuna, alış veriş alışkanlıklarınıza, araç sürüş deneyiminize… sayısız nesnenin birbiri ile etkileşimde olduğu yeni bir döneme giriyoruz. En önemlisi tüm bunlar gerçekleşirken büyük yatırımlar gerektirmiyor olması işin hızlandırıcısı olacağının başka bir göstergesi gibi duruyor.